Woonhuis IJmuiden

Duurzaam gaat natuurlijk over energieverbruik, materialen, herkomst en gebruik. Maar uiteindelijk gaat het over een prettige woning waar je fijn woont en waar je thuis voelt. Daarom is zelfbouw ook zo mooi zodat je zelf kan bepalen wat je belangrijk vindt en wat je prettig vindt, sociale duurzaamheid.

De woning is ontworpen volgens de principes van de BENG (bijna energie neutraal gebouw). De woning heeft de maximale maatvoering van het kavelpaspoort gebruikt, het is compact, super geïsoleerd, optimale luchtdichtheid en maakt gebruik van passieve energie.

 

De energiebehoefte van deze woning is zo laag mogelijk. Een luchtwarmtepomp zorgt voor de warm water huishouding. In de vloer is lage temperatuur verwarming in de vorm van vloerverwarming. De wtw installatie hergebruikt de warmte van de lucht. De energie die we nodig hebben krijgen we van zonne-energie.

De raamopeningen aan de zuidzijde zijn groter dan aan de noordzijde. De grote ramen zorgen in de winter voor warmte in de woning. Screens zorgen ervoor dat het in de zomer niet te warm wordt. Op de woning liggen 2 dakramen die zorgen voor natuurlijk daglicht en natuurlijke ventilatie.

Optimaal genieten van de duinen, een thuis creëren en de volgende ruimtes; 5 slaapkamers, 2 badkamers, een woonkeuke, woonkamer en speelkamer
De uitdaging was om dit allemaal in het volume te krijgen die volgens het kavelpaspoort mocht.

Voor ons zijn de woonkamer en de  woonkeuken de belangrijkste ruimtes waar we het contact met de duinen wilden maken. De oplossing hiervoor was om de trap mee te laten doen met deze ruimtes. De trap is een ruimtelijk element geworden die alle vertrekken met elkaar verbindt. De vide waarin de trap staat geeft de woning licht en ruimtelijkheid.